Problematika lidské reprodukce se zaměřením na imunologické aspekty - Vlašínová, Jana (2011)
Lidská reprodukce je velmi složitý proces, jehož cílem je splynutí pohlavních buněk, gamet, a vznik nového jedince. Úspěch reprodukčního procesu je dán normální stavbou a činností pohlavních soustav muže a ženy a také mikroprostředím uvnitř pohlavních soustav. Nedojde-li po pravidelném pohlavním styku do jednoho roku k těhotenství, označuje se tento stav jako neplodnost. Mezi příčiny neplodnosti patří genetické a hormonální poruchy, anatomické abnormality a také imunologické faktory, např. protilátky proti spermiím. V dnešní době se s rozvíjející technikou neustále zdokonalují diagnostické metody a možnosti léčby neplodnosti. Metody asistované reprodukce (in vitro fertilizace, intrauterinní inseminace) jsou při léčbě neplodnosti využívány stále častěji.