Adaptace živočichů na život v aridních oblastech. - Vybíralová, Markéta (2011)
Diplomová práce je rozdělena do pěti kapitol. První kapitola s názvem Kde se setkáváme s aridním klimatem pojednává o rozmístění aridních oblastí na Zemi, které také charakterizuje. Další tři kapitoly se zabývají již samotnými adaptacemi. V druhé kapitole se tedy práce zaměřuje na Fyziologické adaptace živočichů na život v aridních oblastech, která je v celé práci stěžejní. Jsou zde zmiňována přizpůsobení vnitřního chodu organismů vedoucích k přežití i velmi extrémních podmínek aridních oblastí. Další kapitola Morfologické adaptace živočichů na život v aridních oblastech se věnuje spíše přizpůsobením tělesné stavby organismů pro život s minimem vody. V kapitole Behaviorální adaptace živočichů na život v aridních oblastech jsou popsány způsoby chování živočichů, zděděné i naučené, které jsou nezbytné při regulaci vodní bilance pro přežití. Poslední kapitola je zaměřená na člověka a jeho schopnosti přečkat období sucha. Překvapivě jsou některé jeho tělesné znaky a funkce velmi vhodné pro