Úvodní výklady základních idejí kvantové fyziky - Tesařová, Lenka; Kutálková, Eva; Masarykova univerzita. Ústav fyzikální elektroniky (2011)
Obsahem práce je stručný popis vybraných základních kvantových idejí a jejich využití v technických aplikacích. Vzhledem k požadavkům rámcového vzdělávacího programu se v učebních textech určených pro studenty středních škol setkáme s výkladem fyziky mikrosvěta. Většina z nich ovšem není vhodně pedagogicky ani odborně zpracována. Cílem práce je kriticky zhodnotit výběr a způsob zpracování základních idejí kvantové fyziky v některých středoškolských učebnicích.
The thesis is a brief description of selected basic quantum ideas and their use in technical applications. We meet the interpretation of microscopic physics due to the requirements of the framework curriculum in textbooks for high school students. Most of them however, is not adequately prepared educationally or professionally. The aim is to critically evaluate the collection and process of the basic ideas of quantum physics in some high school textbooks.
Vedoucí práce: Eva Kutálková
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2011
Keywords: kvantová mechanika; učebnice středních škol; quantum mechanics; secondary school textbooks; diplomové práce