Vliv nanočástic na živé organismy - Vysloužil, Libor (2011)
Oblast nanotechnologií je v současné době jedním z nejrychleji se rozvíjejících oborů moderní vědy. Významnou roli zde hrají magnetické nanočástice (MNPs) tvořené oxidy železa. Díky svým unikátním vlastnostem nabízejí MNPs široké potenciální využití v biomedicínským aplikacích.Předložená bakalářská práce se zabývá vlivem MNPs na suspenzní tabákovou kulturu BY-2. Nanočástice byly připraveny metodou plazmochemické depozice z plynné fáze (PECVD). Tyto částice byly syntetizovány za sníženého tlaku, v argon-kyslíkové atmosféře a výboj byl udržován pomocí mikrovlnného generátoru o frekvenci 2,45 GHz. Jako prekurzor byl použit pentakarbonyl železa Fe(CO)5. Pro biologické testy jsme se rozhodli použít vzorek složený z nanočástic maghemitu (γ-Fe2O3). Zkoumali jsme i vliv funkcionalizace pomocí plazmatu za přítomnosti amonných a vodních par.Takto připravené nanočástice byly v různých koncentracích přidány do kultivačního média obsahujícího buněčnou kulturu BY-2. Po 7 dnech byla kultura odebrána