Stanovení osobního dávkového ekvivalentu Hp(10) za stínící zástěrou s použitím OSL a TLD dozimetru - Kušnierik, Pavel (2011)
Podľa doporučenia SÚJB sa meria osobný dávkový ekvivalent Hp(10) pomocou integrálneho dozimetru umiestneného na referenčnom mieste. Dávkový ekvivalent pod zásterou sa následne určí na základe prepočtu. V rámci tejto práce určujeme osobný dávkový ekvivalent pod zásterou pomocou druhého dozimetru umiestneného na referenčnom mieste pod zásterou. Rovnako určujeme i zoslabenie zástery. Tento výsledok porovnávame s vyššie zmieneným prepočtom a tiež s numerickou simuláciou metódou Monte Carlo. Náš experiment ako aj simulácia nevyvracajú správnosť navrhovaného prepočtu a neukazujú vyššiu presnosť určenia osobného dávkového ekvivalentu pod zásterou.