Analýza složení lékařských materiálů rentgenovou fluorescenční spektroskopií - Štipčáková, Eva (2011)
Předložená bakalářská práce se zabývá analýzou složení lékařských materiálů za pomoci rentgenové fluorescenční spektroskopie. Jejím cílem bylo určit složení měřených předmětů a zastoupení jednotlivých prvků. Byly použity tři typy rentgenek, u jedné bylo záření monochromatizováno. K detekci záření sloužil energiově disperzní polovodičový detektor.