Co nám říká neandertálská DNA o Homo sapiens neanderthalensis? Mitochondriální DNA versus jaderná DNA - Řezáčová, Šárka; Drozdová, Eva, 1967-; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2011)
Bakalářská práce shrnuje dosavadní poznatky o mitochondriální a jaderné DNA extrahované z kostí člověka neandertálského. V první části se věnuje obtížím spojeným se zajištěním autenticity sekvencí DNA vyhynulých organismů vzhledem k degradaci DNA a kontaminaci vnější DNA. Potom se zabývá použitými metodami sekvenování DNA člověka neandertálského. Dále diskutuje úplnou rekonstrukci mitochondriální DNA člověka neandertálského a v čem se mitochondriální DNA člověka neandertálského liší od moderního člověka. Potom se věnuje stanovení sekvence jaderné DNA člověka neandertálského a přenosu genů mezi člověkem neandertálským a moderním člověkem. Na závěr bakalářská práce shrnuje poznatky o mitochondriální a jaderné DNA člověka neandertálského a navrhuje doporučení pro další výzkum v této oblasti.
The bachelor work reviews the present understanding of mitochondrial and nuclear DNA extracted from the bones of Neanderthals. It begins with difficulties in assessing the authenticity of the ancient DNA sequences due to DNA degradation and contamination with the external DNA. It then discusses methods that were used for Neanderthal DNA sequencing. The study then discusses the reconstruction of complete Neanderthal mitochondrial genome sequence and Neanderthal mitochondrial DNA differences from contemporary humans. It then describes the draft of Neanderthal nuclear genome sequence and gene flow between Neanderthals and modern humans. Finally, the study summarizes the understanding of Neanderthal mitochondrial and nuclear DNA, and suggests specific recommendations for future research directions in this area.
Vedoucí práce: Eva Drozdová
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2011
Keywords: člověk neandertálský; jaderná DNA; lidský genom; mitochondriální DNA; sekvenování DNA; starobylá DNA; ancient DNA; DNA sequencing; human genome; mitochondrial DNA; Neanderthals; nuclear DNA; bakalářské práce; bachelor's theses