Co nám říká neandertálská DNA o Homo sapiens neanderthalensis? Mitochondriální DNA versus jaderná DNA - Řezáčová, Šárka (2011)
Bakalářská práce shrnuje dosavadní poznatky o mitochondriální a jaderné DNA extrahované z kostí člověka neandertálského. V první části se věnuje obtížím spojeným se zajištěním autenticity sekvencí DNA vyhynulých organismů vzhledem k degradaci DNA a kontaminaci vnější DNA. Potom se zabývá použitými metodami sekvenování DNA člověka neandertálského. Dále diskutuje úplnou rekonstrukci mitochondriální DNA člověka neandertálského a v čem se mitochondriální DNA člověka neandertálského liší od moderního člověka. Potom se věnuje stanovení sekvence jaderné DNA člověka neandertálského a přenosu genů mezi člověkem neandertálským a moderním člověkem. Na závěr bakalářská práce shrnuje poznatky o mitochondriální a jaderné DNA člověka neandertálského a navrhuje doporučení pro další výzkum v této oblasti.