Způsoby ověřování autenticity aDNA u výzkumů historického kosterního materiálu - Havelka, Michal (2011)
Výzkumy zabývající se aDNA v současné době napomáhají řešit nezodpovězené otázky evoluce a genetiky populací. Jelikož je aDNA značně degradovaná a fragmentovaná, je také náchylná ke kontaminaci cizorodou, současnou DNA, což má za následek diskreditaci výsledků získaných ze studií aDNA. Z tohoto důvodu je nutné při analýze aDNA současně ověřit autenticitu získaného produktu. V bakalářské práci "Způsoby ověřování autenticity aDNA u výzkumů historického kosterního materiálu" je představeno několik metod, které mají přispět k ověření pravosti aDNA získané z různých historických organických materiálů, zejména kostí.