Rekonstituce pozdních kroků homologní rekombinace - Kučera, Marek (2011)
Homologní rekombinace (HR) je klíčový proces uplatňující se při opravě dvouřetězcových zlomů DNA, které vznikají působením některých chemických látek, ionizujícího záření, replikací poškozené DNA nebo při rozpadu replikační vidlice. HR začíná v místě zlomu a zahrnuje hledání homologní sekvence za podpory Rad51 a dalších proteinů. Poté následuje invaze zlomené molekuly DNA do homologní molekuly, která slouží jako templát. V tomto procesu vzniká dvojitá Hollidayova struktura. Následné rozložení této struktury vede k produktům s crossing-overem nebo bez crossing-overu.