Jaké síly aktivují a umlčují transposony? - Tokan, Viktor (2011)
Genomy eukaryot nejsou neměnnými genetickými entitami. Zejména v poslední době se stále silněji ukazuje, že se jedná o velmi dynamické systémy, generátory vlastních přestaveb, schopné citlivě reagovat na změny prostředí. Většina eukaryotních genomů je z velké části tvořena opakujícími se úseky DNA, tzv. repeticemi. Mezi repetice patří i klíčoví hráči dynamiky genomů - transponovatelné elementy, tzv. transposony, dříve označované jako „skákající geny“. Transposony jsou rozptýleny po celém genomu. Ukazuje se, že transposony jsou aktivovány stresem, což je zřejmé zejména u rostlin, které nemohou opustit stresující prostředí podobně jako živočichové. Aktivace transposonů stresem vede k rozkolísání genomu a následně k lepší adaptaci na změněné prostředí. Současně ale mohou některé transposony v našem genomu fungovat jako časovaná bomba, jejíž aktivace způsobí některé nemoci. Předmětem bakalářské práce bude shrnutí prací zabývajících se aktivitou transposonů, jak u rostlin, tak u živočichů,