Mobilní genetické elementy bakterií a jejich význam v evoluci patogenních kmenů - Pokorná, Petra; Doškař, Jiří, 1951-; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2011)
Cílem bakalářské práce je shrnout současné poznatky o úloze mobilních genetických elementů v evoluci patogenních druhů bakterií, zejména s ohledem na jejich podíl při vzniku nových kmenů se zvýšenou virulencí a kmenů rezistentních k antibiotikům. Práce se věnuje popisu variabilní složky bakteriálního genomu, zejména plazmidům, transpozonům, ostrovům patogenity a bakteriofágům. U každého typu těchto elementů jsou popsány jejich obecné vlastnosti,a příklady genů, které zodpovídají za virulenci a antibiotikovou rezistenci. Dále jsou popsány způsoby horizontálního přenosu těchto elementů. Závěr práce je věnován vlivu mobilních genetických elementů na evoluci
The goal of this bachelor work is to summarize knowledge about the role of mobile genetic elements in the evolution of pathogenic species of bacteria with respect to their contribution to development of new strains with an increased virulence and strains resistant to antibiotics. The work deals with the description of a variable component of a bacterial genome especially plasmids,transpozons, pathogenicity islands and bacteriophages. General qualities of each type of these elements are described as well as the examples of the gens which are responsible for the virulence and antibiotic resistance. Next the ways of horizontal transfer of these elements are described. The end of the work deals with the influence of mobile genetic elements over the evolution
Vedoucí práce: Jiří Doškař
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2011
Keywords: bakteriální genomy; genetická rekombinace; mobilní genetické elementy; mutageneze; přenos genů horizontální; bacterial genomes; genetic recombination; mobile genetic elements; mutagenesis; Gene Transfer, Horizontal; bakalářské práce; bachelor's theses