Mobilní genetické elementy bakterií a jejich význam v evoluci patogenních kmenů - Pokorná, Petra (2011)
Cílem bakalářské práce je shrnout současné poznatky o úloze mobilních genetických elementů v evoluci patogenních druhů bakterií, zejména s ohledem na jejich podíl při vzniku nových kmenů se zvýšenou virulencí a kmenů rezistentních k antibiotikům. Práce se věnuje popisu variabilní složky bakteriálního genomu, zejména plazmidům, transpozonům, ostrovům patogenity a bakteriofágům. U každého typu těchto elementů jsou popsány jejich obecné vlastnosti,a příklady genů, které zodpovídají za virulenci a antibiotikovou rezistenci. Dále jsou popsány způsoby horizontálního přenosu těchto elementů. Závěr práce je věnován vlivu mobilních genetických elementů na evoluci