Exprese a funkce microRNA u vybraných lymfomů - Musilová, Kateřina (2011)
MicroRNA (miRNA) jsou krátké nekódující molekuly RNA o délce kolem 19-24 nukleotidů, které slouží k regulaci genové exprese na posttranskripční úrovni. Hrají tak důležitou roli v mnoha biologických procesech jako proliferace, diferenciace a apoptóza. Deregulace miRNA byla popsána u různých typů nádorů a rovněž byla naznačena jejich úloha v patogenezi lymfomů. Lymfomy jsou nádorová onemocnění lymfatického systému vznikající maligní přeměnou lymfocytů a jejich neregulovatelným množením. Zahrnují lymfom Hodgkinův a lymfomy ne-Hodgkinské a dohromady tvoří asi 6 % všech diagnostikovaných nádorů. Tato bakalářská práce shrnuje aktuální poznatky o expresi a funkci miRNA u vybraných typů lymfomů (Hodgkinův lymfom, difúzní velkobuněčný B-lymfom, folikulární lymfom, Burkittův lymfom, lymfom z plášťových buněk) a jejich možnou úlohu v patogenezi těchto onemocnění.