Wnt a signalizace v leukémii - Valnohová, Jana (2011)
Wnt signální dráha se uplatňuje při embryonálním vývoji, ale i během celého života jedince. Deregulace Wnt signální dráhy byla pozorována u mnoha typů rakovinných onemocnění, včetně onemocnění hematopoézy. Na vývoji leukemií se často podílí mutace a následný vznik konstitutivně-aktivní formy β-kateninu, který je klíčovou molekulou pro kanonickou Wnt signální dráhu. β-katenin má vliv na sebeobnovu hematopoetických ale i leukemických kmenových buněk. Mohl by tedy být vhodným cílem pro léčbu některých leukemických onemocnění. Výzkumy prokázaly i narušení funkce receptorů či antagonistů pro Wnt signální dráhu a změny transkripčních faktorů TCF/LEF. Bakalářská práce stručně shrnuje dosavadní poznatky o vlivu Wnt signální dráhy a jejich komponentách v poruchách hematopoézy.