Alternativní funkce proteinů AIF a endonukleázy G - Mazancová, Petra (2011)
Apoptóza, neboli programovaná buněčná smrt, je důležitá pro život mnohobuněčných organizmů. Poruchy apoptózy jsou spojeny s mnoha závažnými chorobami. Při neurodegenerativních onemocněních, jako je Alzheimerova nebo Parkinsonova choroba, probíhá příliš často, naopak její blokace může vést ke vzniku nádoru. Bakalářská práce je zaměřena na apoptózu indukující faktor (AIF) a endonukleázu G. Jsou to mitochondriální proteiny, které jsou při indukci apoptózy translokovány do jádra, kde spouští kondenzaci a rozsáhlou fragmentaci chromatinu, což jsou hlavní znaky jaderné apoptózy. V tomto procesu interagují s dalšími buněčnými proteiny. AIF je taky součástí komplexu I dýchacího řetězce v mitochondrii, má tedy kromě apoptotické funkce také funkci fyziologickou.