Mechanismus IMiDs u mnohočetného myelomu - Sedlaříková, Lenka (2011)
Mnohočetný myelom (MM) je zhoubné onemocnění plazmatických buněk, které představuje více než 10 % všech hematoonkologických chorob. Posledních 10 let přineslo významné prohloubení znalostí v oblasti patogeneze MM a výrazný posun v léčebných přístupech k tomuto onemocnění. Imunomodulační léky (IMiDs) jsou analogy thalidomidu, lenalidomid a pomalidomid, které působí přímo proti myelomovým buňkám a zároveň ovlivňují funkce imunitního systému a interakce v mikroprostředí kostní dřeně. I přes tento významný pokrok MM zůstává i nadále nevyléčitelným onemocněním. Nicméně tyto léky přinesly velkou naději ve změnu tohoto onemocnění na chronické.