Klasické a moderní metody molekulární biologie při studiu repetitivních oblastí eukaryotického genomu - Gogela, Roman (2011)
Repetitivní sekvence jsou nedílnou součástí eukaryotických genomů. Nejenže představují jejich významnou strukturní část, ale plní i řadu důležitých funkcí. Kromě tvorby heterochromatinových struktur nezbytných například pro ochranu chromozomů (telomery) a správný průběh meiotického a mitotického dělení (centromery), hrají roli i při regulaci genové exprese procesem RNA interference. Díky svému mutačnímu potenciálu tvoří také významnou hnací sílu genové a genomové evoluce. Výzkum repetic se zaměřuje především na získání informací o jejich sekvenci, fylogenetických souvislostech, rozložení na chromozomech a významu pro genom. Dále se tyto poznatky aplikují v dalším výzkumu a diagnostice. Možnosti studia jsou vždy přímo spojeny s možnostmi, které nabízí dostupné techniky a proto je cílem této práce shrnout vývoj vybraných metod využívaných při studiu repetitivních sekvencí od původních biofyzikálních přes enzymatické a hybridizační až k dnešním možnostem sekvenování nové generace. Jednotl