Wnt/beta-kateninová signalizace a nádorová kmenová buňka - Janovská, Pavlína; Kříž, Vítězslav; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2011)
Nádorová kmenová buňka je nový koncept, který umožňuje vysvětlit, proč některé typy nádorů úspěšně odolávají terapiím zaměřených na zablokování proliferace. Poznání mechanismů, které regulují nádorovou kmenovou buňku, je klíčové pro úspěšnou terapii nádorů. Tyto mechanismy - a to jak vlivy z prostředí (stem cell niche), tak vlastní signalizace v kmenové buňce - jsou doposud málo poznány. Nicméně význam některých signálních drah pro nádorové kmenové buňky byl již rozpoznán. Mezi tyto dráhy patří i signalizační kaskáda aktivovaná proteiny Wnt, jejíž význam pro nádorové kmenové buňky je sumarizován v rámci této bakalářské práce.
The cancer stem cell model is a new concept, which explains why some types of tumors succesfully resist therapies aimed at blocking cell proliferation. Understanding the mechanisms that regulate cancer stem cells is key to successful cancer therapy. These mechanisms - both extrinsic microenvironmental cues (the stem cell niche) and intrinsic signals in stem cells - are still poorly understood. However, the importance of some signaling pathways has already been identified. One of these signaling pathways is Wnt/beta-catenin signaling pathway. Its significance for cancer stem cells is summarized in this bachelor thesis.
Vedoucí práce: Vítězslav Kříž
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2011
Keywords: karcinogeneze; kmenové buňky; nádorové buňky; nádorové kmenové buňky; cancer cells; carcinogenesis; stem cells; cancer stem cells; bakalářské práce