Wnt/beta-kateninová signalizace a nádorová kmenová buňka - Janovská, Pavlína (2011)
Nádorová kmenová buňka je nový koncept, který umožňuje vysvětlit, proč některé typy nádorů úspěšně odolávají terapiím zaměřených na zablokování proliferace. Poznání mechanismů, které regulují nádorovou kmenovou buňku, je klíčové pro úspěšnou terapii nádorů. Tyto mechanismy - a to jak vlivy z prostředí (stem cell niche), tak vlastní signalizace v kmenové buňce - jsou doposud málo poznány. Nicméně význam některých signálních drah pro nádorové kmenové buňky byl již rozpoznán. Mezi tyto dráhy patří i signalizační kaskáda aktivovaná proteiny Wnt, jejíž význam pro nádorové kmenové buňky je sumarizován v rámci této bakalářské práce.