Epiteliálně mesenchymální přechod a fenotyp kmenových buněk u nádorových populací - Hávová, Mariana (2011)
Buněčná a molekulární heterogenita nádorů je předmětem intenzivního studia. Prokázaná existence nádorových buněk s vlastnostmi podobnými kmenovým buňkám ukazuje nové možné cíle protinádorové terapie. Epiteliálně mesenchymální přechod (EMT) je důležitý proces během tkáňové morfogeneze, ale hraje i významnou úlohu v rozvoji nádorových onemocnění. Recentní poznatky naznačují, že nádorové buňky získávají během EMT kromě invazivního potenciálu a chemorezistence také vyšší podíl subpopulacenádorových kmenových buněk. Cílem této práce bude shrnutí současných poznatků o molekulárních mechanismech indukce patologické EMT a objasnění spojení mezí indukcí EMT a fenotypem nádorových kmenových buněk.