Princip a význam autofagie v případě hematologických malignit. - Páralová, Darja (2011)
Autofagie je evolučně velmi stará katabolická dráha, která degraduje makromolekuly uvnitř lysozomů. Její funkce spočívá v recyklaci buněčného materiálu, výživě buňky a ochraně proti intracelulárnímu i extracelulárnímu stresu. Při překročení hranice životaschopnosti buňky však může způsobit i buněčnou smrt. Proces autofagie se jeví jako nová alternativa v léčbě nádorových onemocnění. Cílem práce bylo shrnout současné poznatky o autofagii. Ve čtyřech hlavních kapitolách je popsán proces autofagie, její aktivace v nádorových buňkách, vztah autofagie k hematologickým malignitám a v neposlední řadě poznatky o metodách monitorování tohoto procesu.