Replikace a transkripce 45S rDNA u eukaryot - Vansáčová, Lenka (2011)
Replikace a transkripce představují stěžejní procesy uchování genetické informace a její předání do další generace. 45S rDNA představuje velké množství kopií tandemově repetitivních sekvencí. Transkripční jednotka vyšších eukaryot kóduje prekurzor 18S - 5,8S - 28S rDNA. Replikace (45S) rDNA se u vyšších eukaryot zahajuje na mnohých počátcích. Replikační vidlice se pohybuje oběma směry, dokud nenarazí na překážku, RFB elementy, které pozastaví replikační vidlici v jedném směru, aby zabránili kolizi replikačních a transkripčních komplexů, vedoucí k porušení homeostáze buňky. Transkripce ribozomálních genů začíná na sekvenci promotoru a na to, aby proběhla s co nejvyšší účinností, je potřeba proteinových transkripčních faktorů, které jsou spjaty s funkcí RNA polymerázy I. Výsledkem transkripce 45S rDNA je prekurzor 45S pre-rDNA. Struktura, replikace i transkripce ribozomální DNA mají kvůli tandemově repetitivním kopiím vliv na vznik častých defektů, vedoucích k formování sekundárních stru