Automatizace měření ve fyzikálním praktiku - Vybíhal, Ondřej (2011)
Práce je zaměřena na inovaci úlohy Studium termoelektronové emise v předmětu F4210 Fyzikální praktikum 3. Termoelektronová emise je jev, při kterém dochází k uvolňování elektronů z povrchu kovu vlivem jeho zvýšené teploty. K tomu, aby elektrony vystoupily z kovu, musejí získat dostatečnou energii k překonání tzv. výstupní práce. Termoelektronová emise je silně ovlivněna vnějším elektrickým polem, kterým je možné ji úplně zastavit, nebo uvolňování výrazně podpořit - dochází k Schottkyho efektu. Oba tyto jevy jsou v úloze studovány. V rámci práce byl navržen nový způsob měření termoelektronové emise pomocí pořízeného programovatelného zdroje a měřicího přístroje Agilent E3631A, který využívá rozhraní GPIB, a multimetru Protek 506 umožňujícího komunikaci přes sériovou linku RS-232. Pro ovládání těchto přístrojů a pro komunikaci a měření s nimi byla v programovacím jazyce C# a prostředí .NET Framework vyvinuta aplikace s grafickým uživatelským rozhraním. Užité postupy komunikace s přístr