Molekulární příčiny schizofrenie: asociační studie - Vargová, Lýdia (2011)
Schizofrenie je závažná neurovývojová porucha, charakterizována halucinacemi, bludy a kognitivním deficitem a postihuje téměř jedno procento populace na celém světě. Genetické studie rodin, dvojčat a adopční studie potvrzují, že genetický faktor hraje významnou roli v etiologii této poruchy. Na vzniku schizofrenie se tedy podílí jak genetické, tak i environmentální faktory a jejich interakce. Výzkum patogeneze se zaměřuje především na neurotransmiterové systémy v mozku. Geny pro dopaminové receptory DRD1, DRD3, synaptozomální protein SNAP-25 a adrenergní receptor ADRA2A jsou silnými kandidátními geny pro asociační studie schizofrenie, jelikož hrají významnou úlohu při neurotransmisi, jež je u schizofrenie narušená.S využitím metody SNaPshot bylo studováno 6 jedno-nukleotidových polymorfizmů ve 4 genech.