Asociační studie degenerativních onemocnění bederní páteře - Kratochvíl, Luděk (2011)
Bolesti zad jsou závažným a dosti rozšířeným zdravotním problémem, který postihuje osoby všech ras po celém světě. Ve většině případů je bolest způsobena degenerativním postižením páteře. Cílem bakalářské práce je shrnout poznatky o genetickém vlivu na patogenezi tohoto onemocnění. Práce se soustřeďuje nejen na genetickou podstatu onemocnění, ale také na jeho souvislosti s faktory prostředí, které se mohou podílet na vzniku a rozvoji onemocnění. V práci je diskutována souvislost mezi polymorfizmy několika všeobecně uznávaných kandidátních genů a degenerativním onemocněním bederní páteře.