Stanovení bakterie Bacillus subtilis pomocí imunosensorů s nanočásticemi - Šromová, Renata (2011)
Pro detekci spor bakterie Bacillus atrophaeus byl vytvořen imunosensor s kovalentně vázanou protilátkou. Jako podkladový materiál pro konstrukci daného sensoru bylo využito křemenné sklo a křemíkové čipy s napařenou vrstvou zlata. Zachycené spory byly zobrazeny pomocí mikroskopie atomových sil a s využitím světelného/fluorescenčního mikroskopu. Pro lepší detekci byly zachycené spory dále značeny. S využitím fluorescenčního mikroskopu bylo pozorováno navázání konjugátu fluorescein isothiokyanátu a protilátky Bacillus spores na zachycené spory. Pomocí fluorescence byla také pozorována vazba kvantových teček, která probíhala přes interakci biotinu a avidinu. Spory značené zlatými nanočásticemi byly pozorovány světelným mikroskopem. Protože rozlišení světelného mikroskopu neumožňuje pozorování zlatých nanočástic přímo, bylo k zesílení jejich signálu využito depozice stříbra.