Rozšíření rozrazilů Veronica dillenii, V. praecox, V. triphyllos a V. verna v České republice - Šilarová, Petra (2011)
Bakalářská práce se zabývá rozšířením druhů Veronica dillenii, V. praecox, V. triphyllos a V. verna v České republice. Studovala jsem herbářové doklady z 10 veřejných herbářů, a to BRNL, BRNU, CB, FMM, HR, MJ, OSM, ROZ, VM a částečně i BRNM. Na základě určovacích klíčů a znaků v květenách jsem určila 883 herbářových dokladů studovaných druhů z území České republiky, z nichž 264 patřilo druhu Veronica dillenii, 105 druhu V. praecox, 267 druhu V. triphyllos a 222 druhu V. verna. Lokality jsem přepsala do databáze a pomocí topografických map jsem našla souřadnice jednotlivých lokalit, které jsem použila pro přípravu map rozšíření. Veronica dillenii se vyskytuje převážně v teplých pahorkatinách a nížinách Čech a Moravy, v chladnějších středních polohách se váže zejména na hrany říčních údolí; V. verna je rozšířena v nížinách a středních polohách a podobně je předchozí druh se vyhýbá těžkým půdám a zčásti i vápnitým podkladům. Vernica praecox se nachází převážně v teplých oblastech středníc