Přímá a nepřímá detekce různých původců zoonóz v divoce žijících savcích a jejich ektoparazitech - Gallusová, Martina; Žákovská, Alena, 1962-; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2011)
Problematika vztahu mezi onemocněním Lymeská borelióza, species Borrelia burgdorferi sensu lato, hlodavci (rezervoáry) a klíšťaty rodu Ixodes, je hlavním tématem předkládané diplomové práce. Její teoretická část se zabývá obecnými charakteristikami zoonóz, ke kterým Lymeská borelióza patří, ve vztahu k člověku a zvířeti. Dále poskytuje přehled různých vektorů, hostitelů a agens ve spojitosti se zoonózami. Následující část shrnuje nejnovější fakta a poznatky o Lymeské borelióze a její léčbě. Část experimentální dává přehled o použitých metodikách. Věnuje se polymerázové řetězové reakci jako nástroji amplifikace nukleových kyselin, která byla použita k zmnožení genu pro protein flagellin, aby mohla být určena pozitivita vzorků orgánů (ve výsledku pouze 0,59 % pozitivity, odpovídá jednomu vzorku). Hlavní část experimentu této práce zaujímá detekce specifických protilátek IgM a IgG proti Borrelia burgdorferi sensu lato pomocí nepřímé sendvičové metody ELISA.
The problems of the relationship between the Lyme disease, the Borrelia species, rodents (the reservoirs) and the ticks of the Ixodes family, is the main topic of the presented diploma thesis. The theoretic part of the thesis is focused on the general characteristics of the zoonoses, among which the Lyme disease belongs, in relation to the humans and animals. Furthermore, the thesis provides an overview of different types of vectors, hosts and agents in relation to the zoonoses. The following part of the thesis summarizes the most recent facts and informations about the Lyme borreliosis and the possible ways of treatment. The experimental part of the thesis presents an overview of the methods applied. It deals with the polymerase chain reaction as a means of nucleic acid amplification, which has been used to multiply the gene for the flagellin protein in order to determine the positivity of the organ samples (the result has been positive in 0,59 %, a number that corresponds with one sample).
Vedoucí práce: Alena Žákovská
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2011
Keywords: infestace ektoparazity; leptospiróza; lymeská nemoc -- dějiny; zoonózy; Ectoparasitic Infestations; Leptospirosis; Lyme Disease; Zoonoses; diplomové práce; master's theses