Přímá a nepřímá detekce různých původců zoonóz v divoce žijících savcích a jejich ektoparazitech - Gallusová, Martina (2011)
Problematika vztahu mezi onemocněním Lymeská borelióza, species Borrelia burgdorferi sensu lato, hlodavci (rezervoáry) a klíšťaty rodu Ixodes, je hlavním tématem předkládané diplomové práce. Její teoretická část se zabývá obecnými charakteristikami zoonóz, ke kterým Lymeská borelióza patří, ve vztahu k člověku a zvířeti. Dále poskytuje přehled různých vektorů, hostitelů a agens ve spojitosti se zoonózami. Následující část shrnuje nejnovější fakta a poznatky o Lymeské borelióze a její léčbě. Část experimentální dává přehled o použitých metodikách. Věnuje se polymerázové řetězové reakci jako nástroji amplifikace nukleových kyselin, která byla použita k zmnožení genu pro protein flagellin, aby mohla být určena pozitivita vzorků orgánů (ve výsledku pouze 0,59 % pozitivity, odpovídá jednomu vzorku). Hlavní část experimentu této práce zaujímá detekce specifických protilátek IgM a IgG proti Borrelia burgdorferi sensu lato pomocí nepřímé sendvičové metody ELISA.