Modulace specifických signálních drah a transkripčních faktorů u epiteliálních buněk kolonu po působení mastných kyselin - Tylichová, Zuzana (2011)
Kolorektální karcinom (CRC) je jednou z hlavních příčin úmrtí mezi nádorovými onemocněními zvláště ve vyspělých západních zemích. Tento typ rakoviny může být výrazně ovlivněn dietou - zvláště obsahem a typem mastných kyselin. Náš výzkum byl proto zaměřen na poznání úlohy mastných kyselin v CRC s cílem porovnat vliv butyrátu sodného - NaBt, n-3 kyseliny dokosahexaenové - DHA a jejich kombinace na linie epiteliálních buněk kolonu in vitro odvozených z tkáně různého stupně nádorové transformace. U linie z adenokarcinomu HCT-116 a fetální linie FHC byly zkoumány parametry jako je např. proliferace či diferenciace a následně i některé z předpokládaných mechanismů působení studovanýchmastných kyselin. S využitím nových metod CyQUANT a xCELLigence jsme zjistili, že zatímco u nádorových buněk HCT-116 NaBt i jeho kombinace s DHA snižují proliferaci, u fetálních buněk FHC byla proliferace rychle snižována zejména po kombinaci NaBt s DHA. Detekce aktivity alkalické fosfatázy ukázala, schopnost N