Wnt signalizace a buněčný cyklus - Salašová, Alena, 1962- (2011)
Wnt glykolipoproteiny patří do velké rodiny evolučně vysoce konzervovaných růstových faktorů, které zastávají kritickou úlohu v regulaci mnoha fyziologických procesů zajišťujících správný embryonální vývoj, regeneraci a celkovou homeostázu tkání dospělého organismu. Mezi významné, Wnt signalizací řízené procesy řadíme především buněčnou proliferaci. Je známo, že buněčná proliferace závisí na postupu buněk buněčným cyklem, avšak komunikace mezi Wnt signalizační dráhou a regulací buněčného cyklu není dostatečně popsána a to i přes zjevnou důležitost studia těchto interakcí. Cílem této práce bylo proto zjistit, zda je Wnt signalizační dráha modulována v průběhu buněčného cyklu a jestli buňky, vyskytující se v různých fázích cyklu, odpovídají rozdílně na aktivac i kanonické, ale i nekanonické Wnt signální dráhy. Dále jsme se také zabývali studiem změn hladiny fosforylace, meziproteinovými interakcemi či změnami lokalizace jednotlivých komponent Wnt signální dráhy v závislosti na postu