Indukované pluripotentní kmenové buňky v modelování genetických onemocnění - Šeneklová, Monika; Dvořák, Petr, 1968-; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2011)
Indukované pluripotentní kmenové buňky představují v současné době nejslibnější a nejdynamičtěji se rozvíjející oblast výzkumu a terapeutických aplikací kmenových buněk. Jednou z nejvýznamnějších aplikací je modelování lidských onemocnění pro výzkum jejich patogeneze a možné léčby. Tématem bakalářské práce je sumarizace informací o současných pokrocích v této oblasti s důrazem na modelování vybraných genetických onemocnění.
Induced pluripotent stem cells are currently the most promising and fastest growing area of research and therapeutic applications of stem cells. One of the most important application is the modeling of human diseases for research on the pathogenesis and possible treatment. Theme of this study is to summarize information on current progress in this area with emphasis on the modeling of genetic disease.
Vedoucí práce: Petr Dvořák
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2011
Keywords: embryonální kmenové buňky; genetické nemoci vrozené; indukované pluripotentní kmenové buňky; molekulární biotechnologie; embryonic stem cells; molecular biotechnology; Genetic Diseases, Inborn; Induced Pluripotent Stem Cells; bakalářské práce; bachelor's theses