Úloha rodiny TGF-beta v patologické plasticitě epiteliálních buněk - Adamcová, Kristýna (2011)
Změna fenotypu (dediferenciace) somatických buněk má na jedné straně velký terapeutický potenciál, na straně druhé ale doprovází rozvoj patologických stavů jako je rakovina nebo fibróza. Cytokiny z rodiny transformujícího faktoru - beta (TGF-b) patří mezi klíčové mediátory rozvoje řady patologických stavů včetně nádorových onemocnění. Dediferenciace epiteliálních buněk je procesem, který je zásadní pro migraci, invazivitu a diseminaci nádorových buněk, které úzce souvisí s jejich metastázováním. Cílem práce je zpracování literární rešerše zaměřené na úlohu cytokinů z rodiny TGF-b v patologické plasticitě epiteliálních buněk. Důraz bude kladen zejména na úlohu TGF-b v epiteliálním-mesechnymálním přechodu (EMT). A budou zhodnoceny některé možné farmakologické modulace zabraňující metastázování určitých typů nádorů