Funkční odpověď typu 4 - Líznarová, Eva (2011)
Funkční odpověď typu 4 je zatím nejméně prozkoumaným typem funkční odpovědi. Je charakteristická tím, že po překročení určité hustoty kořisti dojde k poklesu ve frekvenci lovu predátora pod dosažené maximum. Pokles ve frekvenci lovu může nastat z několika různých příčin, např. jako důsledek aktivního výběru kořisti predátorem nebo obrany kořisti. Pro tento typ funkční odpovědi existuje jen málo teoretických modelů. Cílem diplomové práce bylo najít vhodný model popisující funkční odpověď typu 4 u pavouků lovících mravence a z odhadnutých parametrů porovnat různý stupeň adaptace k lovu mravenců u pavouků rodu Zodarion, Xysticus a Pardosa. Zároveň byla porovnána funkční odpověď pavouků při lovu tří různě agresivních rodů mravenců. Ze čtyř modelů popisujících funkční odpověď typu 4 pozorovaná data nejlépe popisoval nový model Lineární pokles. Z odhadnutých parametrů tohoto modelu je patrné, že pavouci rodu Zodarion jsou na lov mravenců více specializovaní než pavouci rodu Xysticus. Navíc v