Rozšíření, ekologie a konchometrie mokřadních zrnovek Pupilla alpicola (Charpentier, 1837) a P. pratensis (Clessin, 1871) v České republice a Západních Karpatech - Škodová, Jana (2011)
Cílem této práce bylo doplnit poznatky o ekologii a distribuci dvou taxonomicky a ekologicky příbuzných druhů zrnovek: zrnovky alpské - Pupilla alpicola (Charpentier, 1837) a z. slatinné - P. pratensis (Clessin, 1871). Detailní analýza 162 izolovaných slatiništních lokalit v Západních Karpatech potvrdila statisticky významnou vazbu zrnovky alpské na extrémně vápnitá slatiniště se srážením pěnovce. Poprvé byly prokázány preference k lokalitám s méně produktivní a řidší vegetací. Analýza také potvrdila silný vliv historické kontinuity vhodných stanovišť na počet a rozmístění stávajících populací zrnovky alpské v Západních Karpatech. Rovněž poprvé jsou v této práci shrnuty dostupné poznatky o známém rozšíření zrnovky alpské. Zrnovka slatinná je za platný druh považována teprve krátce (2009) a znalosti o jejím rozšíření nebo ekologických nárocích jsou stále nedostatečné. Na základě revize dokladového materiálu a také terénního průzkumu nových, potenciálně vhodných, lokalit v regionu východ