Makrozoobentos pramenných stružek slatinišť moravsko-slovenského pomezí - Rádková, Vanda; Horsák, Michal, 1975-; Masarykova univerzita. Ústav botaniky a zoologie (2011)
Prameništní slatiniště jsou díky přirozeně velmi stálým podmínkám prostředí, obvykle malé velikosti a relativní izolovanosti vhodným modelovým prostředím pro různé ekologické studie. Náplní této práce bylo studium společenstev vodních bezobratlých v ekologicky odlišných typech pramenných stružek v oblasti moravsko-slovenského pomezí a faktorů, které ovlivňují jejich druhové složení a rozmanitost. Celkem bylo studováno 26 permanentních, minerotrofních lokalit, na kterých bylo zjištěno 103 140 jedinců a 267 taxonů vodních bezobratlých. Druhová bohatost byla největší u řádu dvoukřídlých, nejméně taxonů bylo zaznamenáno u jepic a zástupců permanentní fauny, pijavek a měkkýšů. Na základě druhového složení byly studované stružky klasifikovány do čtyř skupiny (A, B, C, D). Ve skupinách A, B a D dominovala permanentní fauna, ve skupině C převažoval hmyz a složení společenstva se podobalo spíše společenstvu typickému pro intermitentní stružky. Byly nalezeny dva hlavní směry variability v druhov
Spring fens are suitable model habitats for different ecological studies due to a stable environment, usually small size and relative high isolation of these habitats. The main goal of this thesis was to study aquatic invertebrate assemblages in ecologically different types of streamlets in the Outer Western Carpathian Mts and to isolate most important factors affecting the structure of assemblages. Generally 26 permanent, minerotrophic sites were studied and in total 103,140 individuals from 267 taxa of aquatic invertebrates were found. Diptera was the most diverse group of macroinvertebrates, contrary to Plecoptera and representatives of non-insect fauna, Hirundinida and Mollusca, which were less represented. Four groups of streamlets were distinguished on the basis of species composition (A, B, C, D). Non-insect fauna dominated in groups A, B and D; assemblage structure in group C was rather similar to those in intermittent streams. There were two main directions of variability in o
Vedoucí práce: Michal Horsák
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2011
Keywords: druhová rozmanitost; makrozoobentos; mokřadní ekosystémy; prameniště; vodní bezobratlí; vodní biotopy; aquatic invertebrates; macrozoobenthos; species diversity; spring area; swamp ecosystems; water biotopes; Západní Karpaty (pohoří : oblast); Western Carpathian Mountains Region; diplomové práce