Srovnání taxocenóz a vertikální stratifikace letové aktivity kůrovců (Coleoptera: Curculionidae: Scolytinae) v tvrdém luhu a horských jedlobučinách - Procházka, Jiří, 1987- (2011)
Společenstva kůrovců v oblasti soutoku Moravy a Dyje a v Beskydech byla studována prostřednictvím odchytu do nárazových pastí, uspořádaných do vertikálních transektů ( 0,5 až 21 m nad zemí). V oblasti Soutoku bylo uloveno 1428 jedinců, patřících 30 druhům, z nichž čtyři byly v daném území nově zjištěné, šest druhů je zařazeno v červeném seznamu ohrožených druhů České republiky do kategorie zranitelný a tři druhy jsou v ČR nepůvodní. V Beskydech bylo zachyceno 6698 jedinců 27 druhů, z nichž výskyt tří druhů byl v této oblasti dosud neznámý, jeden je klasifikován v červeném seznamu ohrožených druhů České republiky jako zranitelný a jeden je v ČR nepůvodní. Kůrovci tedy byli mnohem hojnější v Beskydech, avšak společenstvo Soutoku se vyznačovalo větší druhovou diverzitou. Byla vyhodnocena fenologie 16 nejhojnějších druhů. Pozorován byl monovoltinní i bivoltinní vývojový cyklus i sesterské generace. Nejvíce jedinců bylo zaznamenáno v 21 metrech, kdežto druhově nejbohatší se ukázala výška 7