Vliv změny krmné dávky na populace střevních nálevníků u šimpanzů v zajetí - Schovancová, Kateřina (2011)
V předkládané práci byl sledován vliv škrobu v potravě hostitele na populace střevních nálevníků Balantidum coli a Troglodytella abrassarti u šimpanzů (Pan troglodytes) v zajetí. Ve volné přírodě je přítomnost Balantidium coli u afrických lidoopů spíše výjimečná, zatímco v zajetí je tento oportunní patogen běžný. Nálevníci rodu Troglodytella se vyskytují jak u volně žijících, tak u lidoopů v zajetí (rod Pan, Gorilla), avšak v zajetí jsou počty těchto komensálních/mutualistických nálevníků podstatně vyšší. Pro studii byli vybráni dva dospělí samci ze Zoo Hodonín a dva dospělí samci ze Zoo Brno, u nichž se vyskytoval nálevník B. coli a pět dospělých šimpanzů (tři samice a dva samci) ze Zoo Liberec, kteří byli pozitivní na T. abrassarti. V jednotlivých zoologických zahradách byli šimpanzi nejprve krmeni vysokoškrobovou dietou, a to po dobu 17 dní (průměrně 13,5 % škrobu v krmné dávce). S časovým odstupem pěti dní jim byla po následujících 17 dní podávána nízkoškrobová dieta (průměrně 0,1