Kraniometrická charakteristika populácií tchora tmavého (Mustela putorius) v Českej republike - Smetanová, Zuzana, 1986- (2011)
Cieľom predloženej štúdie bolo rozšíriť znalosti o kraniometrickej variabilite tchora tmavého (Mustela putorius) na území Českej republiky. Tá bola pozorovaná na lebkách tchora tmavého z troch regiónov - Južnej Moravy, Severnej Moravy a Južných Čiech. Celkovo sa jednalo o 567 lebiek (348 samcov, 219 samíc). Zubné anomálie sme sledovali na lebkách z dvoch oblastí - Južnej Moravy a Južných Čiech. Na 38 lebkách sme zaznamenali celkom 54 zubných anomálií. Tie boli štatisticky významne frekventovanejšie u samcov. Medzi ľavou a pravou časťou čeľuste a medzi hornou a dolnou čeľusťou nebol v počte zubných anomálií nájdený štatisticky významný rozdiel. Pre získanie údajov a sexuálnom dimorfizme a geografickej variabilite lebiek bolo na každej lebke odmeraných 15 lebečných parametrov. Rozdiely vo veľkosti samčích a samičích lebiek boli štatisticky významné vo všetkých parametroch. Štatisticky významné boli taktiež rozdiely vo veľkosti lebiek medzi jednotlivými regiónmi u oboch pohlaví. Najväčší