Kraniometrická charakteristika populácií tchora tmavého (Mustela putorius) v Českej republike

Cieľom predloženej štúdie bolo rozšíriť znalosti o kraniometrickej variabilite tchora tmavého (Mustela putorius) na území Českej republiky. Tá bola pozorovaná na lebkách tchora tmavého z troch regiónov – Južnej Moravy, Severnej Moravy a Južných Čiech. Celkovo sa jednalo o 567 lebiek (348 samcov, 219...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Smetanová, Zuzana, 1986- (Dissertant)
Other Authors: Koubek, Petr, 1949- (Thesis advisor)
Format: Thesis Manuscript
Language:Slovak
Published: 2011
Subjects:
Online Access:http://is.muni.cz/th/184644/prif_m/
Cover Image
LEADER 05873ctm a22009017a 4500
001 MUB01000682053
003 CZ BrMU
005 20150512094438.0
008 110624s2011 xr ||||| |||||||||||slo d
STA |a POSLANO DO SKCR  |b 2019-12-20 
035 |a (ISMU-VSKP)165651 
040 |a BOD114  |b cze  |d BOD004 
072 7 |a 59  |x Zoologie  |2 Konspekt  |9 2 
080 |a 591.471.4  |2 MRF 
080 |a 599.742.4  |2 MRF 
080 |a 591.5:574.3  |2 MRF 
080 |a (437.3)  |2 MRF 
100 1 |a Smetanová, Zuzana,  |d 1986-  |7 mub2011664725  |% UČO 184644  |4 dis 
242 1 0 |a Craniometric characteristics of the European polecat populations in the Czech Republic  |y eng 
245 1 0 |a Kraniometrická charakteristika populácií tchora tmavého (Mustela putorius) v Českej republike  |h [rukopis] /  |c Zuzana Smetanová 
246 1 |i Název v IS MU:  |a Kraniometrická charakteristika populací tchoře tmavého v České republice 
260 |c 2011 
300 |a 68 l. 
500 |a Vedoucí práce: Petr Koubek 
502 |a Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2011 
520 2 |a Cieľom predloženej štúdie bolo rozšíriť znalosti o kraniometrickej variabilite tchora tmavého (Mustela putorius) na území Českej republiky. Tá bola pozorovaná na lebkách tchora tmavého z troch regiónov – Južnej Moravy, Severnej Moravy a Južných Čiech. Celkovo sa jednalo o 567 lebiek (348 samcov, 219 samíc). Zubné anomálie sme sledovali na lebkách z dvoch oblastí - Južnej Moravy a Južných Čiech. Na 38 lebkách sme zaznamenali celkom 54 zubných anomálií. Tie boli štatisticky významne frekventovanejšie u samcov. Medzi ľavou a pravou časťou čeľuste a medzi hornou a dolnou čeľusťou nebol v počte zubných anomálií nájdený štatisticky významný rozdiel. Pre získanie údajov a sexuálnom dimorfizme a geografickej variabilite lebiek bolo na každej lebke odmeraných 15 lebečných parametrov. Rozdiely vo veľkosti samčích a samičích lebiek boli štatisticky významné vo všetkých parametroch. Štatisticky významné boli taktiež rozdiely vo veľkosti lebiek medzi jednotlivými regiónmi u oboch pohlaví. Najväčší  |% cze 
520 2 9 |a The objective of the study was to extend the knowledge about craniometric variability of the European polecat (Mustela putorius) in the Czech Republic. Craniometrical investigations were performed on 567 skulls (348 males, 219 females) from three regions: South Moravia, North Moravia and South Bohemia. We examined dentition of skulls from South Moravia and South Bohemia to find out the presence of dental anomalies. Total of 54 anomalies in 38 skulls were observed. Irregularities in dentition were significantly more frequent in males. In number of deviation there were no significant differences between the left and right side of the jaw and between maxilla and mandible. Fifteen measurements were taken on each specimen to reveal sexual dimorphism and geographical variability. Skull size differs significantly in all skull dimensions between males and females. We also find out significant differences between geographic areas in both sexes. The largest males and also females were from South  |9 eng 
650 0 7 |a demekologie živočichů  |7 ph573482  |2 czenas 
650 0 7 |a kraniologie  |7 ph318954  |2 czenas 
650 0 7 |a tchoř  |7 ph538448  |2 czenas 
650 0 9 |a animal population ecology  |2 eczenas 
650 0 9 |a craniology  |2 eczenas 
650 0 9 |a Mustela  |2 eczenas 
651 7 |a Česko  |7 ge128065  |2 czenas 
651 9 |a Czechia  |2 eczenas 
655 7 |a diplomové práce  |7 fd132022  |2 czenas 
655 9 |a master's theses  |2 eczenas 
658 |a Biologie  |b Systematická biologie a ekologie  |c PřF N-BI BISE (BISE)  |2 CZ-BrMU 
700 1 |a Koubek, Petr,  |d 1949-  |7 jo20010086672  |% UČO 32837  |4 ths 
710 2 |a Masarykova univerzita.  |b Ústav botaniky a zoologie  |7 olak2006333067  |4 dgg 
856 4 1 |u http://is.muni.cz/th/184644/prif_m/ 
CAT |c 20110624  |l MUB01  |h 0422 
CAT |a DRIMLOVA  |b 02  |c 20110804  |l MUB01  |h 0958 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20110817  |l MUB01  |h 1242 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20111013  |l MUB01  |h 1243 
CAT |a batch  |b 00  |c 20120324  |l MUB01  |h 0149 
CAT |a KLEPPOVA  |b 02  |c 20121022  |l MUB01  |h 1734 
CAT |a KLEPPOVA  |b 02  |c 20121023  |l MUB01  |h 1612 
CAT |a KLEPPOVA  |b 02  |c 20121023  |l MUB01  |h 1612 
CAT |a BATCH  |b 00  |c 20130304  |l MUB01  |h 1246 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20140514  |l MUB01  |h 0848 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20140514  |l MUB01  |h 0853 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20140514  |l MUB01  |h 0856 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20140528  |l MUB01  |h 0733 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20140528  |l MUB01  |h 0742 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20140528  |l MUB01  |h 0745 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20140528  |l MUB01  |h 0748 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20140528  |l MUB01  |h 0751 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20141204  |l MUB01  |h 0934 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20141204  |l MUB01  |h 1147 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20141204  |l MUB01  |h 1153 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20141204  |l MUB01  |h 1155 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20141204  |l MUB01  |h 1159 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20141204  |l MUB01  |h 1204 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20150107  |l MUB01  |h 1325 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20150107  |l MUB01  |h 1328 
CAT |a CECHOVA  |b 02  |c 20150512  |l MUB01  |h 0944 
CAT |c 20150901  |l MUB01  |h 1447 
CAT |c 20150921  |l MUB01  |h 1408 
CAT |a BATCH  |b 00  |c 20151226  |l MUB01  |h 0201 
CAT |c 20191220  |l MUB01  |h 1304 
CAT |c 20210614  |l MUB01  |h 0954 
CAT |c 20210614  |l MUB01  |h 1943 
CAT |a BATCH  |b 00  |c 20210724  |l MUB01  |h 1206 
LOW |a POSLANO DO SKCR  |b 2019-12-20 
994 - 1 |l MUB01  |l MUB01  |m VYSPR  |1 KUK  |a Knihovna univ. kampusu  |2 ZOOLO  |b Ústav botaniky a zoologie (ZOOLO)  |3 708/2011A  |5 3145352379  |4 DPČ: 708-11 -- DP  |8 20110804  |f 78  |f Mimo UK  |r 20110804  |s dar 
AVA |a MED50  |b KUK  |c Ústav botaniky a zoologie (ZOOLO)  |d 708/2011A  |e available  |t K dispozici  |f 1  |g 0  |h N  |i 0  |j ZOOLO