Aktivita vrápence malého, Rhinolophus hipposideros na zimovišti - Volková, Veronika, 1985- (2011)
Výzkum vrápence malého (Rhinolophus hipposideros) probíhal na lokalitě štola Sintrová. Byl zaměřen na vyhodnocení relativní aktivity a relativní letové aktivity uvnitř i vně zimoviště. Během zimního období 2008/2009 proběhlo celkem 18 pozorovacích nocí. Pozorování se skládalo z celonočního monitoringu pomocí automatické audio a video detekce. Délka noci byla vymezena západem a východem slunce. Zdrojem hodnocení relativní aktivity byly videonahrávky pořízené z bezprostřední blízkosti zimující kolonie R. hipposideros. Hodnocení relativní letové aktivity probíhalo na základě nahrávek echolokačních hlasů pořízených automatickou detekcí ultrazvuku a také na základě videozáznamů. Videozáznamy byly pořizovány vždy uvnitř zimoviště. Bat-detektor s audiorekorderem byl umístěn vždy ve vchodu štoly a snímal tak aktivitu vně zimoviště. Byly sledovány environmentální (externí a interní teplota, úhrn srážek) a časové faktory (část noci, sezóna) ovlivňující relativní aktivitu v průběhu zimování. Každ