Ke kole[o]pterofauně stromových dutin ve Vojkovické vrbovně a populaci páchníka hnědého (Osmoderma eremita) na této lokalitě - Šebek, Pavel, 1986- (2011)
V letech 2006 a 2009 byla studována pomocí padacích pastí taxocenóza brouků v dutinách hlavatých vrb na malé izolované lokalitě, Vojkovické vrbovně, na jižní Moravě. Metodou zpětného ochytu byla odhadnuta velikost zdejší populace páchníka hnědého (Osmoderma barnabita). Byla zkoumána vazba druhů brouků mezi sebou a vliv proměnných prostředí na strukturu společenstva dutin a na počet saproxylických druhů. Byla analyzována odpověď druhů na konkrétní proměnné prostředí. Byla posuzována role páchníka jako indikátoru bohatosti saproxylických druhů v jednotlivých stromových dutinách. Velikost populace páchníka hnědého byla odhadnuta v roce 2006 na přibližně 800 jedinců, v roce 2009 potom na méně než 350 jedinců. Ordinační analýzy prokázaly, že významný vliv na strukturu společenstva měla výška otvoru dutiny nad zemí a zdravotní stav stromu, přičemž počet saproxylických druhů rostl se zvětšujícím se průměrem kmene, vzdáleností otvoru dutiny od země a se zhoršujícím se stavem stromu. Nebylo pot