Distribution and bioconcentration of persistent organic pollutants in terrestric environment - Mikeš, Ondřej, 1982-; Klánová, Jana, 1963-; Masarykova univerzita. Centrum pro výzkum toxických látek v prostředí (2011)
Dizertační práce se zabývá distribučními procesy v půdách a na rozhraní půda/rostlina/vzduch se zaměřením na transport organických polutantů přes fázová rozhraní a jejich akumulaci v rostlinných tkáních. Úvodní kapitoly stručně diskutují procesy na jednotlivých rozhraních i to, jak jsou ovlivňovány fyzikálně chemickými vlastnostmi jednotlivých látek. Experimentání část popisuje několik studií zaměřených na různě distribuční cesty a jejich příspěvek k celkové akumulaci organických látek v rostlinných tkáních. Analyzuje jejich toxické účinky i související rizika a k interpretaci používá matematických modelů.
The dissertation thesis is focused on processes affecting distribution and behavior of organic pollutants in soils and on the soil/plant/air interfaces with a special attention to their transport between the phases and accumulation in the plant tissues. The introductory chapters address the individual processes and degrees to which they are driven by physicochemical properties of xenobiotics. The experimental part describes several studies designed to address various distribution pathways and their contribution to total accumulation of organic compounds in the plant tissues as well as assessment of their toxic effects, and associated risks. Mathematical models are used for interpretation of results.
Vedoucí práce: Jana Klánová
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2011
Keywords: bioakumulace; perzistentní organické polutanty; znečištění půdy; bioaccumulation; persistent organic pollutants; soil pollution; disertace; dissertations