Distribution and bioconcentration of persistent organic pollutants in terrestric environment - Mikeš, Ondřej, 1982- (2011)
Dizertační práce se zabývá distribučními procesy v půdách a na rozhraní půda/rostlina/vzduch se zaměřením na transport organických polutantů přes fázová rozhraní a jejich akumulaci v rostlinných tkáních. Úvodní kapitoly stručně diskutují procesy na jednotlivých rozhraních i to, jak jsou ovlivňovány fyzikálně chemickými vlastnostmi jednotlivých látek. Experimentání část popisuje několik studií zaměřených na různě distribuční cesty a jejich příspěvek k celkové akumulaci organických látek v rostlinných tkáních. Analyzuje jejich toxické účinky i související rizika a k interpretaci používá matematických modelů.