Vliv FGF a Wnt signalingu na expresi ABC transportérů - Šrůtová, Klára (2011)
Tato bakalářská práce shrnuje nejvýznamnější principy signálních drah fibroblastových růstových faktorů a rodiny Wnt proteinů. Významnou součástí je rešerše transkripčních faktorů, které ovlivňují expresi ABC transportérů. Hlavním přínosem práce je hledání teoretických interakcí mezi studovanými dráhami a tak i mechanizmů, kterými by bylo možné ovlivnit nadměrnou expresi ABC transportérů, která může způsobovat mnohočetnou lékovou rezistenci nádorových buněk. Shrnutím těchto poznatků můžeme získat důležité informace o způsobu regulace odolnosti nádorových buněk vůči chemoterapeutikům a vytipovat potenciální cíle pro nové možnosti léčby nádorových onemocnění.