Stanovení kofeinu a jeho metabolitu jako markeru biotransformační aktivity CYP1A2 - Ťupová, Miroslava (2011)
V rámci bakalářské práce byla vypracována jednoduchá, rychlá a dostatečně citlivá HPLC metoda pro stanovení kofeinu a jeho metabolitu jako markeru biotransformační aktivity CYP1A2. Byl vypracován postup pro stanovení kofeinu a paraxantinu ve vzorcích slin a moči. Teoretická část bakalářské práce se zabývá účinky kofeinu na zdraví, metabolismem kofeinu, cytochromem P450 a analytickými metodami stanovení kofeinu a paraxantinu.