MiRNA a její význam v nádorové diagnostice - Hudcová, Kristýna, 1989- (2011)
MikroRNA jsou krátké jednovláknové úseky RNA, které mají zásadní význam v základních buněčných procesech. Mezi tyto procesy můžeme zařadit proliferaci, diferenciaci a apoptózu, známé to procesy při vzniku onkogeneze. Účinkem mikroRNA lze pozastavit transkripci jednotlivého genu a tím ovlivnit produkci proteinu, který tento gen kóduje. Souvislost mezi miRNA a rozdílnou hladinou metalothioneinu v buněčných prostatických liniích se snaží tato bakalářská práce objasnit.