Exprese obranných genů vinné révy v polních podmínkách - Ostrá, Zuzana; Kašparovský, Tomáš, 1976-; Masarykova univerzita. Ústav biochemie (2011)
Vinná réva ve stresových situacích aktivuje komplex vlastních obranných mechanismů. Během obranné reakce dochází ke zvýšení exprese obranných genů. Tyto obranné geny mají svůj podíl na aktivní obraně rostliny vůči patogenům. Pomocí kvantitativní PCR byly sledovány rozdíly v expresi genů v listech vinné révy, a to u genů Glub, Chib, Chic a VVTL, které kódují proteiny pro basickou glukanasu, basickou isoformu chitinasy, kyselou isoformu chitinasy a vitis vinifera thaumatin-like protein. Rozdíly v expresi byly sledovány v období od konce června do poloviny srpna, kdy rostliny byly postupně vystaveny infekčnímu tlaku plísně révové, padlí révového a plísně šedé. Během infekčního tlaku se výrazně měnila exprese těchto obranných genů v sledovaných rostlinách. K největšímu nárůstu došlo v poslední fázi odběru od 13.7 do 12.8, kdy exprese genů vzrostla až deset tisíc krát. Nejmenší rozdíly byly naměřeny v expresi genu Glub a Chib u rostliny 2. Byly pozorovány rozdíly v expresi jednotlivých genů
Grapevine is activating various complex of defense mechanisms in stress times. There is increase of and expression of defensive genes during the defensive reaction. These genes have taken deal during the active defense against the pathogens attack. We were observing differences in genes expression in the grapevine leaves using quantitative PCR . Genes of Glub, Chib, Chic and VVTL, which codes proteins for alkaline glucanase, alkaline isoform of chitinase, acidic isoform of chitinase and vitis vinifera thaumatin-like protein, were observed. Differences in expression were monitored from the end of June till the middle of August. During this period the plants were gradually exposed to infection pressure of Plasmopara viticola, Uncinula necator and Botrytis cinerea. During the infection attack there were significant change of expression of these defensive genes in studied plants. The largest increasment was at the last phases of the monitoring between 13.7. and 12.8., when the expressi
Vedoucí práce: Tomáš Kašparovský
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2011
Keywords: obranná reakce; obranné geny vinné révy; patogenní mikroorganismy; PR proteiny; réva vinná; grapes; grape vine; pathogenic microorganisms; bakalářské práce