Vztah mezi alelou HLA-B27 a degenerativním onemocněním bederní páteře - Adamusová, Lucie (2011)
Alela HLA-B27 je součástí hlavního histokompatibilitního komplexu, který zodpovídá za imunitní odpověď organismu. Tato alela je známá zejména svou asociací s různými autoimunitními revmatickými onemocněními a nejvíce je zastoupena u ankylozující spondylitidy (AS). K dalším degenerativním onemocněním, které postihují páteř, patří vedle AS také vyhřeznutí meziobratlové ploténky. V různých studiích bylo prokázáno, že je toto onemocnění ovlivněno nejen těžkou prací, ale také imunologicky. Našim cílem tedy bylo prokázat, že alela HLA-B27, která je spojena ve velké míře s různými autoimunitními chorobami, ovlivňuje i vyhřeznutí meziobratlové ploténky. Soubor osob tvořilo 140 pacientů mužského pohlaví, u kterých bylo potvrzeno vyhřeznutí meziobratlové ploténky a 86 kontrolních pacientů mužského pohlaví, kteří se léčili kvůli jiným onemocněním. Ze 140 pacientů bylo pozitivních na alelu HLA-B27 25 osob a z kontrolních pacientů 11 osob. Výsledky byly vyhodnoceny dvoustranným Fisher exact testem,